WTH vloerverwarming specialist in Alkmaar Noord-Holland

Naast de normale ouderwetse manier van verwarmen met radiatoren stappen veel mensen over naar vloerverwarming. Vloerverwarming kan als hoofdverwarming dienen en kan ook als bijverwarming in gecombinatie met gewone radiatoren of convectoren .
Er zijn twee manieren van vloerverwarming. Het traditionele systeem is een systeem dat wordt aangesloten op de CV. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om elektrische vloerverwarming te nemen. Beide mogelijkheden hebben zo zijn voordelen. In de regel geldt dat elektrische vloerverwarming meer past bij de kleinere ruimtes.
In onderstaande artikelen gaan we in op beide manieren van verwarmen.

Vloerverwarming op bestaande centrale verwarming

Vloerverwarming aanleggen Vloerverwarming wordt aangesloten op het bestaande centrale verwarming systeem met behulp van een speciale regeleenheid. De regeleenheid stuurt centrale verwarming-water door een lange kunststof leiding, een soort slang die onder of in de vloer is gemonteerd. De vloer zelf doet dienst als radiator. De warmte spreiding is niet alleen beter, door de relatief lage vloertemperatuur stookt u ook zuiniger.

Wanneer kan vloerverwarming? Als regel ligt de verwarmingsleiding op een vloer van beton waarover een dekvloer van cementmortel wordt aangebracht, de ideale ondergrond voor een afwerking met tegels. Maar ook anderen vloerbedekking kan, zoals vinyl/pvc of Pu gietvloer zijn ideaal voor vloerverwarming maar ook houten laminaat parket en gewone houten parketvloer (maar niet alle hout soorten zijn hier geschikt voor), en zelfs tapijt hoort tot de mogelijkheden mits dit niet dikker is dan 10 mm. terwijl de foamrug niet dikker dan 3mm. mag zijn. Dikkere vloerbedekking werkt als isolator.

Zijn uw vloeren van hout? Ook dan kan vloerverwarming.

Instructie

  1. Betonnen ondervloer isoleren met drukvast piepschuim daarover folie, dan de verwarmingsleiding met daarop een krimpnet en tot slot de dekvloer met cementmortel, minstens 5cm dik.
  2. Onderzijde van de betonnen vloer isoleren en met een frees sleuven in het cementdekvloer maken voor de verwarmingsleiding. Sleuven vullen met natte cementmortel.
  3. Vloeren van nieuwbouwwoningen zijn aan de onderkant geïsoleerd. De verwarmingsleidingen kan direct op het ruwe beton; hierover een dekvloer van cementmortel, minstens 5 cm. dik.
  4. Houten vloer verwijderen. Isolatie tussen de balken aanbrengen en op de balken z.g. zwaluwstaartplaten spijkeren. Hierop de verwarmingsleiding. Afwerken met 1-2-3-beton. Gebruik hierbij z.g. parelgrind.
  5. Verwarmingsleiding tegen de onderzijde van de houten vloer monteren. Tussen de balken, pal tegen de leiding, en langs de wanden waarin de balken liggen isolatie aanbrengen.

Praktijkvoorbeeld

Vloerverwarming op betonnen vloer:

  1. Zet randisolatie langs de wanden en leg goed aansluitende drukvaste isolatieplaten op de vloer. Hierover spreidt u een laag ruim overlappende folie.
  2. Wapeningsnetten op de hoeken met plug en spijker vastzetten.
  3. Volgens het juiste patroon de leiding op het wapeningsnet knopen.
  4. De regeleenheid aan de wand bevestigen en hieraan het aan- en afvoerdeel van de verwarmingsleiding monteren.
  5. Vloerverwarmingslang aan de regeleenheid koppelen, leiding doorspoelen en vervolgens op druk brengen.
  6. Vloer afwerken met cementmortel. Legt u hierin tegels maak de mortel dan niet meer dan aardvochtig.
  7. Regeleenheid aan de centrale verwarming-installatie en de elektrische verbinding maken voor de pomp via een geaard stopcontact.

Tip: Na het leggen van tegels de vloer vier weken laten drogen voor u de vloerverwarming inschakelt. voer de temperatuur geleidelijk op met niet meer dan 5 graden per dag.

Regeleenheid zorgt voor constante temperatuur De regeleenheid bevat een pomp, een thermometer en een temperatuurregelaar. Warm centrale verwarming-water wordt via de regeleenheid in de verwarmingsleiding gestuurd tot de ingestelde temperatuur is bereikt. Hierna blijft het water in de verwarmingsleiding circuleren tot dit zover is afgekoeld, dat de temperatuurregelaar weer warm centrale verwarming-water toevoegt. Een volautomatisch proces dat de vloer op constante temperatuur houdt. Meestal worden regeleenheden voor een, twee en drie vloerverwarmingcircuits gebruikt.

Tip: De kunststof verwarmingsleiding is vrij stug maar bij kamertemperatuur goed te buigen. Mocht toch een knik ontstaan, zaag dit stuk er dan uit en repareer de leiding met een knelkoppeling.

Radiator is wenselijk Vloerverwarming is een basisverwarming die langzaam op temperatuur komt, omdat een grote massa materiaal verwarmd moet worden. Voordeel is, dat de vloer zeer lang warmte vasthoudt en de vloertemperatuur laag is (max. 32°), zodat u per saldo veel minder kosten heeft. Een besparing van 30% is haalbaar. Om de 'koudebrug' bij het opstarten van vloerverwarming te overbruggen is het mogelijk een kleinere radiator te handhaven. Dit is niet nodig met een goede regeling, maar houd er wel rekening mee dat de stalingswarmte van een radiator niet hebt met vloerverwarming. Dit komt omdat de vloerverwarming met een veel lageren temperatuur gestookt word. Hoewel het in de badkamer wel fijn is om een handdoekradiator (design radiator) te hebben voor comfortabele luxe.

Meer weten over de mogelijkheden in uw woning of bedrijfsruimte? Vraag direct een offerte aan of neem vrijblijvend contact op met onze VCA-gecertificeerde specialisten via 072 30 34 147 of verkoop@hartman-installatie.nl.

Ontvang een offerte